Kérdése van? Hívjon minket! +36-1/261-4874

H-P: 8:00-17:00, Szo: 8:00-12:00

Tolóajtók

A tolóajtók olyan ajtók, amelyek vízszintesen nyílnak egy sín mentén csúszva, nem pedig zsanérokon lengve. Gyakran használják őket szekrényajtóként, térelválasztóként vagy bejárati ajtóként otthonokban, irodákban vagy más épületekben. A tolóajtók különböző anyagokból, például üvegből, fából, fémből vagy műanyagból készülhetnek, és különböző méretekben, stílusokban és színekben kaphatók, hogy megfeleljenek a különböző tervezési igényeknek és preferenciáknak.

Hogyan működik egy tolóajtó?

Az tolóajtó zsanérok nélkül csúszik a sínen, így helytakarékos megoldást jelent kisebb helyiségek vagy olyan területek számára, ahol a hagyományos ajtók nem tudnak kinyílni. Az ajtó általában kerekekre vagy görgőkre van szerelve, ami úgy nyitható ki, hogy egyszerűen a kívánt irányba húzod. Egyes tolóajtókba zárszerkezetet is beépíthetnek.

Gipszkarton vagy kőműves falhoz?

A téglafalra és a gipszkartonfalra szerelt tolóajtók között vannak bizonyos szerkezeti és beépítési eltérések.

  • Szerkezet: A falazott falak tolóajtóit jellemzően tömör falazatba építik be, olyan anyagokból, mint a beton, tégla vagy kő. Ezek a falak szilárd és masszív felületet biztosítanak az ajtó rögzítéséhez. A gipszkarton falak tolóajtóit ezzel szemben könnyű, gipsz alapú anyagból készült falakba építik be, és vékony vakolattal borítják.
  • Beszerelés: A tolóajtó beépítése nehezebb és időigényesebb, ha téglafalba történik, mint ha gipszkartonfalba. Ez annak köszönhető, hogy a téglafalak erős alátámasztó szerkezetek és nagy teherbírású vasalatokat igényelnek az ajtó súlyának megtartásához.
  • Teherbírás:  A kőműves falak sokkal erősebbek és stabilabbak, mint a gipszkarton falak, ezért a nehéz ajtókat és a nagyméretű üveglapokat is könnyebben tartják
  • Ajtók típusai: A falazott és gipszkarton falakhoz különböző típusú tolóajtók állnak rendelkezésre, beleértve a kétszárnyú ajtókat és a bypass ajtókat. Mindegyik típus más-más előnyöket kínál, különböző típusú falakhoz és alkalmazásokhoz használható.

A kőműves falakhoz és a gipszkarton falakhoz való tolóajtók közötti választás végső soron a fal szerkezetétől és az ajtó rendeltetésétől függ.

Egyszárnyú vagy kétszárnyú?

Az egyszárú tolóajtónál egy ajtólap, egy sín mentén csúszik, hogy egyetlen tolóajtót nyisson és zárjon. A kétszárnyú tolóajtó két ajtólapot tartalmaz, amelyek ugyanazon a sínpályán nyílnak és záródnak.

Összefoglalva, a tolóajtók innovatív és helytakarékos megoldást kínálnak különböző alkalmazásokhoz. Legyen szó térelválasztóról vagy akár bejárati ajtóról, rengeteg lehetőség közül választhat az egyéni igényeknek és stíluspreferenciáknak megfelelően. Akár egy- vagy kétszárnyú tolóajtót választ, akár kőműves vagy gipszkarton falhoz készül, biztos lehetsz benne, hogy stílusos és funkcionális ajtót kapsz, amely hosszú éveken át tart.

Ne habozz, próbálj ki egy tolóajtót otthonodban vagy irodádban, kellemesen meg fogsz lepődni, mennyivel tágasabbnak fogod érezni a helyiségeket!